Friday, June 11, 2010

mesra. cepat. betul. MESRA la sangat!

entry ini mengisahkan tentang tahap 'kemesraan' polis trafik di negara kita. bukan mahu timbulkan provokasi, cuma medium untuk semua membuka mata hati, menilai baik buruk diri.

hiasan.

a week after exam hari tu, my friends asked me a favor to be their driver hantar housemate diorang ke stesen bus. then nak ajak jalan-jalan lepas tension la konon. disebabkan syafi bosan, i said yes, sure, my pleasure. we all biasa sewa je kereta sebab first year, tak boleh bawak transport sendiri lagi. tapi memang takde pun. hehe. D yang comel pun sewa la sebijik kancil silver tahun berapa punya model syafi pun tak tahu from her senior. kereta tu ok dah, sesuai la dengan kemampuan kami. haha. but satu je pembawa bala, meter minyak rosak. adehh. syafi tanye sungguh-sungguh D, S and Z, minyak banyak tak masa mula-mula tadi? dengan confident, diorang cakap cukup. by the way kata S, kalau minyak low, mesti menyala red alarm tu kan? fuhh. syafi pun mula lega and yakin.

pantas, lepas makan, drop M kat stesen, kami pun nak gerak la ke Kuala Perlis. nak 'usha-usha' baju murah kat stalls depan Hotel Brasmana tu. orang-orang Perlis tau la kot. hehe. elok je lepas KWSP, dekat jalan Bukit Lagi tu, si kancil mula tersengguk-sengguk. adehh! kuew teow betul! kata alarm menyala kalau minyak low sangat!! sumpa disaster! last-last tersadai la si kancil kat tepi jalan betul-betul depan farmasi tu. dekat dengan trafik light pulak tu! malu kot! first time in my life. D sibuk calling-calling owner kereta, me and the rest lepak-lepak kat tepian jalan tu sambil buat muka innocent. hehe. dalam hati masing-masing berdoa ada lah hero-hero handsome tolong. haha. sempat lagi.

then, haa, here the story begin. dari kejauhan kelihatan seorang pak cik ni, berhelmet putih berlambang biru yang semua penjenayah takut kalau nampak. kami dah berbunga riang dah. tetapi malangnya, bunga itu layu sebelum berkembang. ehh? sampai jek kat kami, terus dia sound macam ni;

"ni ape pesen ni??!!" - jeritan yang agak kuat and memetir.
"jalan-jalan!!" - sambung beliau dengan volume yang lagi tinggi.

taik. ingat kami ni dungu sangat nak suka-suka parking kat tepi jalan tu?? bila kami kate kereta tak boleh hidup or rosak (ego tak nak mengaku minyak abis. hehe) baru la dia terdiam sat. dengan muka masih bengis, jerit lagi;

"apa lagi, TOLAKK LAA!! ringan je tu! semua tolak, sorang kawal!! cepat!!" - kami kelam kabut dek terkejut kene maki.

dalam hatiku, berbakul-bakul sumpah seranah. MESRA gila lah polis tuh! cis, cis and cis lagi. trafik light merah kot, imagine berapa juta pasang mata tengah tengok. tercalar kemanisan wajahku(ok tarik balik). lepas tolak agak-agak kawasan safe, dia terus blah macam tu jek. tak nak tolong takpe uncle, tapi toksah duk maki hamun la haih!! malang pak cik tuh, sebab bukan bakul sumpahan syafi saje dapat, D, Z, serta S pon bagi free juga. hello, si kancil stop betul-betul kat side jalan, and rasenya tak halang pon lalu lintas. dah tentu trafik merah, memang la kereta berderet. kenapa perlu marah-marah?

tersadai la kami di tepian jalan sekali lagi. berselindung di sebalik body kancil. kami tunggu owner datang. tapi Alhamdulillah, dunia masih ada insan-insan budiman. nasib ada pak cik lain and wife dia stop by tanya khabar. hehe. mereka jugak la yang pergi belikan minyak dua botol. fuhh. syukur sangat.

the point is, kenapa uncle polis tu maki hamun macam tuh? ke mana sikap perihatin and kemesraan beliau? memang bukan semua macam tu, tapi betul la kan, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. macam mana anak-anak muda sekarang nak respect pihak polis? nampak sangat kami masih budak, baru nak hidup kejar pengalaman. harapkan bantuan dari dia, maki hamun yang dapat. sebenarnya, banyak lagi hamburan makian dia. tapi malas nak tulis. buat sakit hati. even dah lama gak terjadi, api masih ingat lagi ni. bak kata D yang emosional, "nasib aku tak ingat no plate motor dia, kalau tak, aku langgar bila nampak"




sila abaikan : taubat sewa kereta kurang sempurna.

note: pesen = fashion = style. ;p

6 comments:

Izzlin said...

if it was me... ingt no ID dia.. report... :D
sllu mata ngn otak mmg cepat bertindak bile bnda cmni kena

syafi said...

izzlin..lupa nak story, uncle tu pakai baju biasa at that time. just helmet jek lambang kepolisan. hehe. tp da kene herdik maki sume, mne nak fikir. huhu

Zulfahmi said...

Sabar kak sabar....membazir je langgar die,klu sy la kan bwat aduan rakyat...bole msok tb 3 skali

syafi said...

fami: aah kan? best gak tu. kui3

zikeryhassan said...

pernah gak mengalami masalah yg sama. kete mati sbb minyak abez. sume pasal meter yg rosak. ahaha.

syafi said...

zikery: disaster kan? huhu. tobat dah pasni. hehe

Related Posts with Thumbnails