Thursday, December 23, 2010

Grenade versi perempuan kepada lelaki.

boleh tahan kan semua lagu-lagu Bruno Mars. lirik-lirik dia, fuhh. somehow, BM should make a class for boys on how to treat ladies. HAHA.

lately, sangkut dengan lagu Grenade. lagu tema situasi sekarang. biasalah kan, bila timbul masalah atau kegembiraan duka atau lara, kita mesti ada satu lagu yang akan kita layan. konon-konon at least lagu tu memahami kita. huk. tapi Grenade by Bruno Mars ni, menyampaikan kekejaman seorang perempuan yang mempergunakan dia sedangkan dia begitu lah syok serta tangkap cintan dekat
minah tu. ouh, that's hurt okay. totally. tapi aku nak terbalikkan. kenapa? ahah. saje-saje. biar fair. hahaha.

Easy come, Easy go
That's just how you live oh
Take, take, take it all
But you never give
Should have known
You was trouble
From the first kiss
Had your eyes wide open
Why were they open?

hidup ini kena ade
give and take okeh. mana lah boleh semua kau nak ambik. kalau ada orang yang sanggup ketepikan kesibukkan kerja demi melayan kesedihan kau, sepatutnya kau pun boleh. bukan kau tinggalkan dia terkontang kanting menahan sebak dan sedu. tapi dek sayang, orang tu terus juga menyayangi kau even tau something is wrong somewhere...

gave you all i had
and you tossed it in the trash,
tossed it in the trash, you did
to give me all your love
is all i ever asked
cause what you don't understand is
i'd catch a grenade for ya
throw my hand on a blade for ya
i'd jump in front of the train for ya
you know i'd do anything for ya
i would go through all this pain,
take a bullet straight through my brain,
yes, i would die for you baby
but you won't do the same

sedih oit. orang da kaw-kaw sayang kau, sanggup bagi apa sahaja demi kau. tapi kau tak hargai. kau buat macam alas kaki je pengorbanan dia. balik-balik yang kau mintak, tunjukkan bukti cinta dia. apa kau buta? dia sanggup berkorban, sanggup tahan segala kesakitan demi kau, bom pon sanggup dia sambut tuuu.. tapi sahih lah kau memang buta agaknya. walau dalam islam tak boleh bunuh diri atau memudaratkan diri, tapi semua ini cuma ungkapan hiperbola serta metafora untuk kau faham la samdol! yang betapa dia kasihkan kau. tapi kau takkan buat benda yang sama bukan? (lagipun penulis lirik ni kafir, lantak pi la, janji maksud sampai)

Black, black, black and blue
Beat me till I'm numb
Tell the devil I said "hey" when you get back to where you're from
Mad MAN, bad MAN,
That's just what you are, yeah,
You'll smile in my face then
Rip the brakes out my car

fine, fine, permainkan lah dia semahu kau. sampai dia nampak sangat lah bodoh. kau permainkanlah dia macam patung otomen atau monster inc. yang boleh kau sepak kesana kemari, yang boleh kau aturkan apa agenda, apa pergerakkan serta segalanya buat si patung. ohoo. kau memang lah manusia yang setaraf dengan DEVIL. hoi, tak selamanya dia akan jadi buta dengan cinta dia untuk kau la. satu masa dia akan sedar jugak. dia akan sedar yang kau tak lebih dari seorang yang jahat atau bahasa kasar nya, TAK GUNA.


If my body was on fire, ooh
You' d watch me burn down in flames
You said you loved me you're a liar
Cause you never, ever, ever did baby...

realiti nya, kalau dia
sedang menderita menahan seksa merindu kau, menahan seksa melupakan kau, kau hanya akan melihat sahaja. tanpa ada sedikit pun rasa bersalah. konon kau kata sayang. tapi sesungguhnya, kau memang lah pendusta. atau kau sebenarnya tak faham apa itu sayang? main suka hati je sebut. berapa ekar ladang tebu kau tanam kat bibir? sudahlah, semoga kau puas hati dengan kehidupan kau. semoga kau akan temu bahagia dengan cara kehidupan kau. dan dia pasti akan recover nanti. even bertahun pun masa diambil. dia pasti akan recover dari kekecewaan yang kau toreh dalam hati dia.

again, saje-saje je aku tuka jadi MAN. sebab fair
enough la kan. bukan perempuan je yang ada perangai macam ni, lelaki pun ada. so, pandai-pandai lah fikir. hidup macam roda. jap je kau kat atas, tak lama lagi pasti merasa kat bawah pulak. sendiri mahu ingat lah. sekian.




*jangan tanya kenapa entry terlalu emosi.


4 comments:

chentaMAYA said...

rindu? haha!

cikpepel said...

tetibe suke pic yg last..hee..

maCy said...

hehe jgn emosi ;D

Farra Nursyieda said...

um,,, sy suka lgu ni =)

Related Posts with Thumbnails