Thursday, November 11, 2010

aku, dia dan si rambut hijau.

saya cute? ohh. i knew dat. go green! - istockphoto

petang itu, aku dan dia, yakni memberku merangkap classmateku tp for sure bukan soulmateku - mengalami krisis. krisis yang memang tak asing buat kalangan pelajar yang konon nya, letih belajar seharian. krisis kelaparan. lepas nekad dan berjaya mengenepikan kemalasan dek kelaparan lebih gila kuasa, kami keluar jugak dari sarang terkedek-kedek pegi carik makanan di tepian jalan susur masuk kolej kediaman yang indah.

okeh, habis mukadimah.

al-kisah, di hadapan ada lagi dua makhluk sekaum sedang berjalan dan yang pasti, terkedek mereka lagi meletop. kehkehkeh. si baju merah, aku tak heran. rambut lurus teknik rebonding siap highlight perang sikit. normal. (gila apa pegi usha orang dr belakang? siap komen lak tu. girls. haha). tapi si baju hitam tu aku tertarik sikit. jangan fikir bukan-bukan okeh. tertarik sebab, fesyen rambut mereka sama, tapi kaler berbeza. hijau beb! wow. berani. yakin. dan aku tahu keyakinan itu sexy. tambah lagi dia memang dah sexy. comel lak tu. dah macam Avril Lavaving pun ada. gojes bak kata member aku la.

pendek cerita, kebetulan kami menuju ke destinasi yang sama. kedai bakar-bakar. sementara tunggu order siap. aku dan member berdiri belakang sikit dari dua primadona tak siap tu (opss!). dalam mereka asyik tergedik sana-sini bersaksikan puluhan pasang mata terutama jantina opposite, aku dan member berpandangan dan tersenyum sinis lagi nakal.

*keluarkan iphone 4. saje cakap intonasi tinggi. "eh, ada mesej la!"*

dia : sape beb?

aku : kawan aku, mms kot. jap, gambar pe lak minah ni bagi.

arakian gambar tersebut terpacul, terus,

aku : weh, haha. huduh gilak pompuan ni punya rambut, jadah ntah kaler ijo ni. dah macam shrek tak siap aku tengok!

dia : mane? mane? haha. giler. sayang. muka cun dah.. mane punya olang la ni..

aku : kehkehkeh. kejutan budaya kot, tak pernah jumpa kaler. haha

dia : hadoi, sedih la. kau tak sedih?

aku : apahal nak sedih?

dia : kaum sejenis kita ngek! sebangsa seagama tuuuu!

aku : aah lah. tapi biarlah, kubuq masing-masing kan. urusan dia dengan Tuhan la.

dia : tula ang. jumud betoi pale otak. kalau kita tak tegoq, apa guna kita jadi khalifah kat bumi ni? haila..

aku : betoi la tu. tapi depa nak ka dengaq cakap kita? mesti depa jawab 'aku punya pasal la! yang kau sebok apahal??' ha, kau nak jawab ape?

minah depan kitorang tu, sure-sure dah berapi. nampak kot aura serta ion-ion negatif kat sekeliling. kehkehkeh..

si rambut ijo : excuse me, korang bercakap pasal i ke? WTFish! ape korang ingat korang pakai tudung macam ni dah cukup baik ke? hey, sedar diri la! pahala tu dah banyak sangat ke nak sebok dengan hidup orang ni? kalau baik sangat pergi duduk surau tu mengaji la! &*^%*#@!!

dia : eh, hello. excuse me miss. awat ang duk trasa ni? kami duk cerita pasai gambaq dalam iphone 4 ni. perasan la haih!

jeng jeng jeng. puluhan pasang mata memang dah fokus kat kitorang.

si rambut ijo : ahh. sudahlah! ingat i bodoh sangat? i tau la u all tengah kutuk i kan? pegi m*mp*s la dengan iphone 4 u! ingat k, life i u all tak payah sebok la, jaga kain u all sendri je sudah. pahala dah banyak ke?? weh, panas la aku!

aku : ni apahal duk terasa ni? gelabah ayam btoi. u dengar sini k. sebagai kaum sejenis, aku nak habaq. aku adore rambut kau. srius cantek. tapi kat neraka nanti semua terbakar la. sayang jek. ni kalau kau dah kawen, sure laki kau bangga. tapi tak kesian kat laki kau ke? tak pasal kena tanggung dosa sebab dayus bagi orang lain tengok aurat kau. nanti lau anak kau yang baru balik sekolah tanya, mama, kan rambut tu aurat, nape mama tak tutup? kau nak jawab apa? beb, kitorang ni memang tau amal kitorang tak banyak mana. dats why la kitorang duk bercakap dengan kau ni. dapat tambah pahala. terima kasih ek.

dia : eh, makanan dah siap. rm10 kan mak cik. terima kasih.

aku : dah siap ek, okeh. tu jela aku nak cakap. yang lain kau fikir lah sendiri. dah besau. sebelum tu, ni gambaq orang yang kami duk bincang. *tunjuk sepintas lalu, selaju yg boleh*

dan sesungguhnya, memang gambar minah tersebut. sebab mana ade orang mms, kitorang snap jek. kehkehkeh.

dengan selamba, aku dan dia blah macam takde ape berlaku. dari kejauhan terdengar si gadis menjerit;

"woi perempuan!!"

aku dan dia senyum jek. cuak campur best. bukan selalu carik pasai kan? hahaha. dan speed kami berjalan kian laju setiap saat. berani-berani takut gitu.

***********************************

fuhh! dan hakikatnya, kitorang hanya berdiri diam-diam kat belakang mereka. dialog di atas cuma imaginasi aku yang meliar ketika itu sahaja termasuk la penggunaan iphone 4 tersebut. tertipu? okeh, sila maki. kehkehkeh.

tapi honestly. aku memang rasa nak tegur. tapi normal la orang melayu. mana boleh kena usik. nanti melatah tak tentu pasal. huhu. last-last, aku yang amal tak berapa nak banyak ni, selemah-lemah iman, hanya mampu membenci dalam hati jelaa. huk.

okeh, mintak ampun jika terkasar bahasa. chill! no offense ok?



7 comments:

mier@merr said...

pergh...terbaeklah walopun tipah tertipu nya!~

kalau btul mmg aku salut ah..

maCy said...

ttikam ase bile ckp sal apa guna jd khalifah~

neuron_error said...

aku da agak da. semua cte diatas tipu mane mungkin kau berani begitu :P

syafiq roslan said...

seriuss aku rse mcm nk maki ....bleh x?wakkaka

syafi said...

mira : ehehe. tula, lau la btoi kn..

macy : huk. tulaa. org pon slalu trtampar dgn hakikat kita sbgai kkhalifah..

acab : haha. mne kau tau ni. cis. xbest la kantoi awal. hehe

syafiq : hak3. sila la maki. sket2 je dah. jgn lbih2 lak. amek yg +ve beb. :)

Luffy said...

nice story...keep it up...:p

chentaMAYA said...

dah agak dah! cerita mukan maen! ngee. tapi beshh~ ngee~

Related Posts with Thumbnails