Tuesday, July 19, 2011

kau ikhlas, tp aku ikhlas ke?


  1. Ibu masak untuk kita kat dapur seikhlas hati nurani, tapi kita tlg ke kedai beli ramuan masakan dengan upah, muka kelat, hati geram sebab potong line tengok nora elena. tak pun, dik cergas. tak pun, MUFC vs CHELSEA. even highlight jek.
    "ibu ikhlas, aku ikhlas ke?"

  2. Abah kerja kuat siang malam mahu tengok anak-anak berjaya dunia akhirat, seikhlas hati tanpa merungut. tak jemu cari duit, nanti senang pegi cash deposit kat akaun anak, even malam-malam sekalipun. tapi kita suka-suki guna duit beli topup ambil berat bf/gf/scandals/adk-abg terangkat, tengok wayang, shopping-shopping, after dat, result tak seperti nilai duit abah.
    "abah ikhlas, aku ikhlas ke?"

  3. kawan kata, our friendship is so true. diorang seikhlas boleh menjadi teman kala susah kala senang. duit pon sanggup sharing asalkan tak mati sebab lapar. even diorang tahu, kita bukan mampu bayar balik dalam masa singkat. tapi kita, kawan ajak teman sat pi pekan jumpa doktor, punya liat. berjuta alasan bagi sebab nak tidur, atau layan korea, atau sebenarnya malas.
    "kawan aku ikhlas, aku ikhlas ke?"

  4. Cikgu-cikgu suma duk pulun cari bahan nak mengajar. dah la kena mengajar, kena marking test/exam yang.. err.. takpe lah. kena jadi coach sukan, kena buat line padang, kena buat kelas tambahan lagi, kadang-kadang cuti sabtu ahad pun lepak sekolah juga. tapi dek sayang anak murid, dan ikhlas galas tugas as guru. redah jer, janji anak-anak didik cemerlang. tapi kita? free-free je sepak terajang depa, kojaq dgn depa, pancit tayaq keta, kutuk umpat suma serbi la. pastu result? nasib baek bila cemerlang kena interview, ade terima kasih kat cikgu. yang tak sukses? cikgu la ni ajaq ntah macam mana ntah. syok sendiri, tau nak rotan, nak marah.
    "cikgu ikhlas, aku ikhlas ke?"

  5. erm, tunggu part 2 la! haha. peace!


p/s : welcome to brader sista of UniMAP to be. grab da chance, or u'll regret it. trust me. :)

5 comments:

syazrinakuya said...

terbaik ah p.aku suka..haha

GaRy™ said...

aq sentiasa ikhlas ngan kawan, tapi kawan macam x ikhlas ngan aq~.. T__T

syafi said...

yot : ai, maen kasaq nampak? apahal xley bukak lu punya blog? grr.

gary : haha. prasaan kau saja tu bha.. tp lau btol mcm tu, ko mnx doa supaya die ikhlas cukup. lau ko btul ikhlas, wat ta tau jep. hehe. :)

Zul Fattah said...

memang kena r.. baru nk tersedar..

syafi said...

zul : ehehe. saling ingat mngingatkan jek. :)

Related Posts with Thumbnails